Yüksek Lisans

Yüksek lisans derecesi almak için gerekli olan toplam kredi sayısı ile alınması gereken zorunlu ve seçmeli dersler
Endüstri Ürünleri Tasarımı yüksek lisans derecesi için en az 21 kredilik ders alınması gerekmektedir, Ayrıca programda kredisiz olarak alınan Tez ve Seminer çalışmalarının tamamlanması zorunludur.

ZORUNLU DERSLER
Kod
Dersin Adı
Yerel
Kredi
AKTS
Kredisi
ET500
MS Tez
0
10
ET501
Lisansüstü Çalışmalarda Araştırma Yöntemleri
3
7,5
ET503
Ergonomik Araştırma Model ve Yöntemleri I
3
7,5
ET505
Endüstri Ürünleri Tasarımında Yönlendirilmiş Çalışmalar
3
7,5
ET507
Endüstri Ürünleri Tasarımında Lisansüstü Semineri I
0
7,5
ET508
Endüstri Ürünleri Tasarımında Lisansüstü Semineri II
0
7,5

SEÇMELİ DERSLER
Kod
Dersin Adı
Yerel
Kredi
AKTS
Kredisi
ET504
Ergonomik Araştırma Model ve Yöntemleri II
3
7,5
ET510
Endüstri Ürünleri Tasarımında Veri Yönetimi
3
7,5
ET520
Tasarım Yönetimi Kuramları
3
7,5
ET521
Tüketim Kuramları ve Tüketim Ekonomisi
3
7,5
ET522
Tasarım Yönetiminde Vaka Çalışmaları
3
7,5
ET523
Tasarım Etkinliğinde Yasalar ve Sorumluluklar
3
7,5
ET530
Tasarımda Kullanılabilirlik Araştırmaları
3
7,5
ET531
Tasarımda Anlambilim (Semantik)
3
7,5
ET532
Tasarımda Göstergebilim (Semiotik)
3
7,5
ET533
Tasarımda Teknolojik Uyarlamalar
3
7,5
ET534
Tasarımda Kültürel Çözümlemeler
3
7,5
ET535
Tasarımda Bellek ve Mekan İlişkisi
3
7,5
ET536
Tasarımda Marka Yönetimi
3
7,5
ET537
Tasarımda Organizasyon Yönetimi
3
7,5
ET538
Tasarımda Görsel Medya Teknikleri
3
7,5
ET540
Endüstri Ürünleri Tasarımında Yapısal Çözümleme
3
7,5
ET541
Endüstri Ürünleri Tasarımında Etkileşimli Uygulamalar
3
7,5
ET550
Lisansüstü Çalışmalarda Temel İstatistik Uygulamaları
3
7,5
ET560
Katılımcı Tasarım Modelleri
3
7,5
ET561
Güncel Tasarım Kuramları
3
7,5
ET562
Patent Mühendisliği
3
7,5



ZORUNLU DERSLER
ET500 MS Tez
Yüksek lisans eğitim-öğretim süreci boyunca üzerinde çalışılan konunun, enstitü tarafından kabul edilen formatta tez olarak hazırlanması ve sunumunu kapsar. Tez dersi kredisizdir. Tez dersi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, programdan mezun olabilmek için tez Jürisi tarafından başarılı bulunmalıdır.
ET501 Lisansüstü Çalışmalarda Araştırma Yöntemleri
Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yüksek lisans düzeyinde yürütülen akademik araştırmalarda farklı disiplinlerin konularına giren yöntemlerden yararlanıldığı gibi, tasarımın özelliklerini inceleyen özgün yöntemler de kullanılabilmektedir. Bu ders kapsamında, öğrencilere yapacakları araştırmalarda yardımcı olacak araştırma, sorgulama ve ifade tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
ET503 Ergonomik Araştırma Model ve Yöntemleri I
Ders kapsamında, insanları ilgilendiren konularda veri toplama ve kullanma yöntemlerine yer verilmektedir. Bunun yanı sıra, ürün tasarımlarının kullanılabilirlik ve güvenlik ilkeleri doğrultusunda sorgulanması üzerine seminerler, kuramsal ve uygulamalı araştırmalar da yürütülmektedir.
ET505 Endüstri Ürünleri Tasarımında Yönlendirilmiş Çalışmalar
Öğrenci ve örgenci gruplarının Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında odaklandıkları bir konu üzerine programda yer alan bir öğretim elemanı danışmanlığında özelleşmiş çalışmalar yürütmesi amaçlanmaktadır. Bu ders kapsamında öğrenci, temel bir konuda araştırma yapmayı ve onu akademik çerçevede değerlendirilecek düzeye getirmeyi ve bu yolla teziyle ilgili konu yazını ve yöntem araştırması yapmayı öğrenecektir. Örnek bir proje üzerinde çalışma yaptırılarak öğrenci eğitim sürecindeki araştırma hedefine yönlendirilecektir.
ET507 Endüstri Ürünleri Tasarımında Lisansüstü Semineri I
Yüksek lisans eğitim-öğretimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel bir konunun, bilimsel araştırma raporu biçiminde sunulmuş projesidir. Seminer dersi kredisizdir. Seminer dersi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.
ET508 Endüstri Ürünleri Tasarımında Lisansüstü Semineri II
Yüksek lisans eğitim-öğretimi sırasında araştırılan ve/veya incelenen bilimsel bir konunun, bilimsel araştırma raporu biçiminde sunulmuş projesidir. Seminer dersi kredisizdir. Seminer dersi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır.

SEÇMELİ DERSLER
ET504 Ergonomik Araştırma Model ve Yöntemleri II
Ders kapsamında, insanları ilgilendiren konularda veri toplama ve kullanma yöntemlerine yer verilmektedir. Bunun yanı sıra, ürün tasarımlarının kullanılabilirlik ve güvenlik ilkeleri doğrultusunda sorgulanması üzerine seminerler, kuramsal ve uygulamalı araştırmalar da yürütülmektedir.
ET510 Endüstri Ürünleri Tasarımında Veri Yönetimi
Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında özelleşmiş bilimsel verilerin toplanması, sentezlenmesi, araştırma amaçlarına yönelik kullanılması ve yorumlanması üzerine çalışmaları içerir.
ET520 Tasarım Yönetimi Kuramları
Evrensel nitelikte Tasarım Yönetimi çalışmaları ışığında güncelliğini koruyan özgün ve geçerli kuramlar sorgulanmakta ve çalışmalarda kullanılmaktadır.
ET521 Tüketim Kuramları ve Tüketim Ekonomisi
Ürün tasarımını ilgilendiren alanlarda güncel ekonomi ve pazarlama söylemleri irdelenerek tüketici davranışları ve tüketim kuramları üzerinde yürütülen çalışmaları içerir.
ET522 Tasarım Yönetiminde Vaka Çalışmaları
Tasarım yönetimi alanında yürütülen akademik tartışmaları zenginleştirecek nitelikte vaka çalışmaları yürütülmesini ve nitelikli sonuçlara ulaşılmasını içerir.
ET523 Tasarım Etkinliğinde Yasalar ve Sorumluluklar
Bu dersin kapsamında, fikri haklar; fikri hakların korunmasının gereği; fikri haklar ve serbest rekabet ilişkisi; fikri hakların türleri: fikir ve sanat eserleri, patentler ve faydalı modeller, markalar, tasarımlar ve diğerleri; internet ve fikri haklar; fikri haklarla ilgili uygulama örnekleri ve mahkeme kararları bulunmaktadır.
ET531 Tasarımda Anlambilim (Semantik)
Endüstri ürünlerinin yaşam içinde kazandıkları çeşitli toplumsal ve kültürel konumlarının, tasarım aşamasında ürün programlarına yansımasını sağlamak amacıyla; kullanımlarıyla ilişkili olarak, ürünlerin çeşitli anlamsal niteliklerinin araştırılması ve bu bilginin tasarıma uygulanma yöntemlerinin öğrencilere gösterilmesi hedeflenmektedir.
ET532 Tasarımda Göstergebilim (Semiotik)
Ders kapsamında,  tasarımcı-ürün-kullanıcı ilişkisinin tasarım göstergebilimi ve ürün anlambilimi açısından ele alınması hedeflenmektedir.
ET533 Tasarımda Teknolojik Uyarlamalar
Teknolojik değişim, tasarımın gelişimi ve güncellenmesi, teknolojinin endüstriyel tasarım ürünlerine uyarlanma yöntemleri; bu ders kapsamında yer almaktadır. Ürün – kullanıcı ilişkisine doğrudan etkiyen çeşitli teknolojik uyarlamalar üzerinde, tasarımların işlevselliğinin ve belirli tasarım değerlerinin incelenmesi ve yeni teknolojilerin ürüne etkin uyarlanmasına olan tasarımcı katkısının algılanması üzerine de çalışmalar yürütülmektedir.
ET534 Tasarımda Kültürel Çözümlemeler
Kültürel sistemlerinin yaşam ve mekan içindeki gelişiminin aktarılması, endüstri ürünlerinde kültürel sistemlerin, değişen sosyo-ekonomik ve kültürel koşullar etkisiyle değişiminin ele alınması hedeflenmektedir.
ET535 Tasarımda Bellek ve Mekan İlişkisi
Bu ders kapsamında, tasarım araştırmalarında mekansal kurgular, insan ve toplum belleği üzerine çok disiplinli ve etkileşimli çalışmalar yürütülmektedir.
ET536 Tasarımda Marka Yönetimi
Bir ürünün, üreticiden tüketiciye ulaşana dek, korunmasını, taşınmasını, depolanmasını  kolaylaştırmak ve farklılaştırmak için yaratıcı  tasarımlar oluştururken, çevresel etkenleri, ürün -ambalaj-iletişim bağlantısı içinde üstlendiği rolle, gözönüne almayı; ürüne uygun şekilde tasarlanabilmesi için temel bilgileri vermeyi ve çeşitli uygulamalarla doğru iletişim dilini oluşturulmayı sağlamak, dersin öncelikli hedefleri olarak tanımlanmıştır.
ET537 Tasarımda Organizasyon Yönetimi
Tasarım alanlarında yürütülen bilimsel çalışmalarda konu alınan organizasyon yönetimi ve yönetişim kavramları, bu derste konu alınmaktadır.
ET538 Tasarımda Görsel Medya Teknikleri
Ders kapsamında, ağırlıklı olarak iletişim ilkeleri ve kuramları üzerinde durulacaktır. Baz görsel ve işitsel medya gereçleri, bu doğrultuda teknikler, yöntemler ve çeşitli uygulamalar ışığında incelenecektir.
ET540 Endüstri Ürünleri Tasarımında Yapısal Çözümleme
Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yapısal ayrıntılar, yöntemler ve malzemeler, bu ders kapsamında incelenmektedir.
ET541 Endüstri Ürünleri Tasarımında Etkileşimli Uygulamalar
Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Etkileşim Tasarım alanlarında kullanılan ortak yöntemler, bu ders kapsamında sistematik olarak incelenmekte ve sorgulanmaktadır.
ET550 Lisansüstü Çalışmalarda Temel İstatistik Uygulamaları
Tasarım araştırmalarında, tasarıma yön verecek olan verinin sahadan toplanmasından sonra değerlendirilmek üzere kodlanması gerekmektedir. Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için toplanan veriye ait istatistik bazı özelliklerin ortaya çıkarılması gereklidir. Veri örneklemesinin ne şekilde yapılması gerektiği de oldukça önemlidir. Regresyon ve korelasyon analizleri, sıralama istatistikleri ve dağılım testleri diğer önemli veri inceleme konularıdır.
ET560 Katılımcı Tasarım Modelleri
Tasarım alanında akademik çerçevede son dönemde ortaya atılan katılımcı modeller ders kapsamında incelenmekte ve sorgulanmaktadır.
ET561 Güncel Tasarım Kuramları
Günümüz bilimsel çevrelerinde geçerliliğini ve etkinliğini koruyan evrensel nitelikteki kuramların öğrenilmesi ve uygulanması ile tasarım alanında kuram geliştirme ölçütleri üzerinde çalışılmaktadır.
ET562 Patent Mühendisliği
Patent ve endüstriyel tasarım süreçleri, tescil işlemleri, patentlebilirlik kriterleri üzerine örnek çalışmalar, patent veri tabanları, patent veri tabanlarının incelenme teknikleri, araştırma ve inceleme süreçleri, endüstriyel tasarım veritabanlarını inceleme teknikleri, patent ve endüstriyel tasarım başvuru hazırlama teknikleri ma; � ET523 Tasarım Etkinliğinde Yasalar ve Sorumluluklar. Bu dersin kapsamında, fikri haklar; fikri hakların korunmasının gereği; fikri haklar ve serbest rekabet ilişkisi; fikri hakların türleri: fikir ve sanat eserleri, patentler ve faydalı modeller, markalar, tasarımlar ve diğerleri; internet ve fikri haklar; fikri haklarla ilgili uygulama örnekleri ve mahkeme kararları bulunmaktadır.
ET531 Tasarımda Anlambilim (Semantik)
Endüstri ürünlerinin yaşam içinde kazandıkları çeşitli toplumsal ve kültürel konumlarının, tasarım aşamasında ürün programlarına yansımasını sağlamak amacıyla; kullanımlarıyla ilişkili olarak, ürünlerin çeşitli anlamsal niteliklerinin araştırılması ve bu bilginin tasarıma uygulanma yöntemlerinin öğrencilere gösterilmesi hedeflenmektedir.
ET532 Tasarımda Göstergebilim (Semiotik)
Ders kapsamında,  tasarımcı-ürün-kullanıcı ilişkisinin tasarım göstergebilimi ve ürün anlambilimi açısından ele alınması hedeflenmektedir.
ET533 Tasarımda Teknolojik Uyarlamalar
Teknolojik değişim, tasarımın gelişimi ve güncellenmesi, teknolojinin endüstriyel tasarım ürünlerine uyarlanma yöntemleri; bu ders kapsamında yer almaktadır. Ürün – kullanıcı ilişkisine doğrudan etkiyen çeşitli teknolojik uyarlamalar üzerinde, tasarımların işlevselliğinin ve belirli tasarım değerlerinin incelenmesi ve yeni teknolojilerin ürüne etkin uyarlanmasına olan tasarımcı katkısının algılanması üzerine de çalışmalar yürütülmektedir.
ET534 Tasarımda Kültürel Çözümlemeler
Kültürel sistemlerinin yaşam ve mekan içindeki gelişiminin aktarılması, endüstri ürünlerinde kültürel sistemlerin, değişen sosyo-ekonomik ve kültürel koşullar etkisiyle değişiminin ele alınması hedeflenmektedir.
ET535 Tasarımda Bellek ve Mekan İlişkisi
Bu ders kapsamında, tasarım araştırmalarında mekansal kurgular, insan ve toplum belleği üzerine çok disiplinli ve etkileşimli çalışmalar yürütülmektedir.
ET536 Tasarımda Marka Yönetimi
Bir ürünün, üreticiden tüketiciye ulaşana dek, korunmasını, taşınmasını, depolanmasını kolaylaştırmak ve farklılaştırmak için yaratıcı tasarımlar oluştururken, çevresel etkenleri, ürün -ambalaj-iletişim bağlantısı içinde üstlendiği rolle, göz önüne almayı; ürüne uygun şekilde tasarlanabilmesi için temel bilgileri vermeyi ve çeşitli uygulamalarla doğru iletişim dilini oluşturulmayı sağlamak, dersin öncelikli hedefleri olarak tanımlanmıştır.
ET537 Tasarımda Organizasyon Yönetimi
Tasarım alanlarında yürütülen bilimsel çalışmalarda konu alınan organizasyon yönetimi ve yönetişim kavramları, bu derste konu alınmaktadır.
ET538 Tasarımda Görsel Medya
Ders kapsamında, ağırlıklı olarak iletişim ilkeleri ve kuramları üzerinde durulacaktır. Baz görsel ve işitsel medya gereçleri, bu doğrultuda teknikler, yöntemler ve çeşitli uygulamalar ışığında incelenecektir.
ET540 Endüstri Ürünleri Tasarımında Yapısal Çözümleme
Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yapısal ayrıntılar, yöntemler ve malzemeler, bu ders kapsamında incelenmektedir.
ET541 Endüstri Ürünleri Tasarımında Etkileşimli Uygulamalar
Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Etkileşim Tasarım alanlarında kullanılan ortak yöntemler, bu ders kapsamında sistematik olarak incelenmekte ve sorgulanmaktadır.
ET550 Lisansüstü Çalışmalarda Temel İstatistik Uygulamaları
Tasarım araştırmalarında, tasarıma yön verecek olan verinin sahadan toplanmasından sonra değerlendirilmek üzere kodlanması gerekmektedir. Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için toplanan veriye ait istatistik bazı özelliklerin ortaya çıkarılması gereklidir. Veri örneklemesinin ne şekilde yapılması gerektiği de oldukça önemlidir. Regresyon ve korelasyon analizleri, sıralama istatistikleri ve dağılım testleri diğer önemli veri inceleme konularıdır.
ET560 Katılımcı Tasarım Modelleri
Tasarım alanında akademik çerçevede son dönemde ortaya atılan katılımcı modeller ders kapsamında incelenmekte ve sorgulanmaktadır.
ET561 Güncel Tasarım Kuramları
Günümüz bilimsel çevrelerinde geçerliliğini ve etkinliğini koruyan evrensel nitelikteki kuramların öğrenilmesi ve uygulanması ile tasarım alanında kuram geliştirme ölçütleri üzerinde çalışılmaktadır.
ET562 Patent Mühendisliği
Patent ve endüstriyel tasarım süreçleri, tescil işlemleri, patentlebilirlik kriterleri üzerine örnek çalışmalar, patent veri tabanları, patent veri tabanlarının incelenme teknikleri, araştırma ve inceleme süreçleri, endüstriyel tasarım veritabanlarını inceleme teknikleri, patent ve endüstriyel tasarım başvuru hazırlama teknikleri


DOKTORA SEÇMELİ DERSLERİ
ET620 Tasarım Araştırmalarında Özgün Çıkarımlar
Doktora programı gereklilikleri uyarınca, tasarım alanında yeni yöntem ve bilgiye ulaşma yoluyla bilime katkı sağlama yöntemleri irdelenmektedir.
ET631 Tasarımda Kullanılabilirlik Çalışmaları ve Kullanıcı Odaklı Tasarım Uygulamaları
İnsan-makine sistemlerinde işle ilgili standart verilerin tanıtılması, çevre etkenlerinin ve iş yasalarının bilinmesi,  iş sistemlerinin gelişimi, psikofizyolojik ve sosyo-kültürel kapasiteye bağlı verim kavram ve ilkeleri ele alınacaktır.
ET640 Tasarımda Girişimcilik Araştırmaları
Profesyonel tasarım uygulamaları kapsamında tasarımcının yönetici, uygulamacı ve müşteri ile ilişkilerinin sistemli olarak incelenmesi ve bilimsel çalışma haline dönüştürülmesi çalışmaları yürütülmektedir.
ET650 Sürdürülebilir Çözümler İçin Ürün Hizmet Sistemleri
Tasarımda sürdürülebilirlik kavramı ile kurumsal kültürün bir arada incelenmesi yoluyla özgün akademik çözüm ve yöntemler geliştirilmesi, bu derin kapsamını oluşturmaktadır.
ET660 Endüstri Ürünleri Tasarımı Araştırmalarında Nitel Yöntemler
Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yürütülen akademik çalışmalarda kullanılan ve Yüksek Lisans dersleri arasında yer alan “Ergonomik Araştırma Model ve Yöntemleri I ve II” dersleri kapsamında da verilen nitel araştırma yöntemlerinin kuramsal ve uygulamalı olarak kullanımını içerir.
ET661 Endüstri Ürünleri Tasarımı Araştırmalarında Deneysel (Ampirik) Yöntemler
Endüstri Ürünleri Tasarımı alanında yürütülen akademik çalışmalarda kullanılan ve Yüksek Lisans dersleri arasında yer alan “Ergonomik Araştırma Model ve Yöntemleri I ve II” dersleri kapsamında da verilen nicel ve deneysel araştırma yöntemlerinin kuramsal ve uygulamalı olarak kullanımını içerir.
ET670 Tasarım Politikaları ve Ulusal Tasarım Çalışmaları
Gelişmiş ve gelişmekte olan çeşitli ülkelerde uygulanan tasarım politikaları ile teknoloji ve inovasyon politikalarında tasarım unsurunun rolü ve etkinliği ders kapsamında sorgulanmaktadır. Ulusal ve evrensel deneyimlerin ışığında; Türkiye’de geliştirilen ve uygulanan teknoloji geliştirme ve inovasyon politikaları ile ilgili destek programlarının değerlendirilmesi ve bu kapsamda yer almaktadır.